Heb je een hond die graag graaft in of buiten de tuin? Dan ben je vast wel eens wat van zijn speelgoed plotseling kwijtgeraakt. De kans is groot dat je hond het begraven heeft op zijn favoriete plekje. Sommige van ons vinden het leuk dat onze hond graaft, terwijl anderen het liever niet meer zien gebeuren. Maar waarom graven en begraven honden eigenlijk? En wat kan je er eventueel tegen doen? Lees dan gauw verder om erachter te komen!

Graven zit in de genen

Dat je trouwe viervoeter een eigen karakter heeft en soms gekke dingen kan doen, is bekend. Maar wist je dat bij sommige honden de neiging tot graven in de genen zit? Sommige rassen graven van nature liever dan anderen. Stamt jouw hond af van één van de onderstaande rassen? Dan is de kans groot dat hij wel eens een kuil heeft gegraven of iets begraven heeft:

  • Teckels
  • Cairnterriers
  • Huskies
  • Beagles
  • Dwergschnauzers

Naast het feit dat het (be)graven bij sommige van onze trouwe viervoeters in hun natuur zit, kan het ook andere redenen hebben:

Graven om stress te verlichten

Sommige honden graven om van een stressvol gevoel af te komen. Dit zie je vooral bij de rassen die we eerder noemden, maar het kan in principe bij elke hond voorkomen. Je hond kan namelijk net als mensen stress en spanning ervaren. Het graven van kuilen of begraven van een speeltje kan ervoor zorgen dat jouw trouwe viervoeter wat stress loslaat. Zo kan hij of zij daarna heerlijk ontspannen aan een middagdutje beginnen.

Iets begraven om het te verstoppen

Honden zijn sociale dieren, maar toch willen ze niet altijd alles delen met andere huisgenoten. Als je meerdere honden in huis hebt, kan het best eens voorkomen dat je hond zijn speeltjes of bot begraaft. Jouw trouwe viervoeter wil dit dan waarschijnlijk graag buiten het bereik van de andere honden houden. Als hij zijn speeltje of bot begraaft, zorgt hij ervoor dat alleen hij er op een ander moment verder aan kan knabbelen of mee kan spelen. Ook verbergt je trouwe viervoeter hiermee de geur. Het zand maskeert namelijk de geur, waardoor andere dieren de spullen niet snel zullen vinden.

Graven is een goede uitlaatklep voor energie

Veel honden barsten van de energie! Bij een wandeling willen de meeste honden graag rond springen, rennen en/of graven. Kuilen graven, voor bijvoorbeeld een tak of een bot, ziet er misschien eenvoudig uit, maar het kost je trouwe viervoeter veel energie. De reden waarom jouw lieve hond in de achtertuin zijn speeltje begraaft kan dus ook te maken hebben met een overschot aan energie.

Merk je dat jouw hond erg energiek is én vind je geregeld kuilen in je tuin? Zorg er dan voor dat jouw hond ook op een andere manier zijn energie kwijt kan. Lange wandelingen of actieve balspelletjes kunnen ervoor zorgen dat de kuilen in je achtertuin in korte tijd al verminderen.

Bron: Vitakraft