Zorg dat je huis ook een veilige omgeving is voor je huisdier. Rondslingerende voorwerpen waaraan kan worden geknaagd of die kunnen worden ingeslikt, schoonmaakmiddelen, elektrische kabels, … vormen een potentieel gevaar voor je huisdier. Touwen, plastic zakken, elastiekjes, … berg je best goed op.  Ook daarom is het belangrijk dat dieren die in een kooi zitten, niet kunnen ontsnappen.

Kantelramen en balkons vormen voor katten een groot gevaar. Katten die langs een openstaand kantelraam naar buiten willen, kunnen vast komen te zitten met soms fatale gevolgen. Plaats daarom een beveiliging zoals een hor of sluit je kantelraam als je kat alleen thuis is. Balkons kan je afschermen.

Vergiftiging

Chemische producten horen achter gesloten deuren te zitten. Let ook op met slakkenkorrels, een mierenlokdoos, muizen- of rattengif. Jaarlijks ontvangt het Antigifcentrum zo’n 400 oproepen voor vergiftiging van huisdieren met muizen- of rattenvergif. In meer dan 80 % van de gevallen gaat het om honden. Bij kleine honden zijn toxische producten gevaarlijker dan bij grote honden omdat ze verhoudingsgewijs meer van het product ingenomen hebben.

Maar er zijn ook heel wat producten die voor ons onschadelijk zijn maar die minder onschuldig zijn voor onze huisdieren (zie onderstaande tabel).

De eerste symptomen van vergiftiging zijn:

  • maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn
  • braken, speekselen, hoesten, benauwdheid
  • neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen
  • bloedingen: bijvoorbeeld na het innemen van rattenvergif

Bij vermoeden van vergiftiging raadpleeg je je dierenarts of bel je naar het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245.

Voorbeelden van dagdagelijkse producten die giftig zijn voor honden

Product Omschrijving
Chocolade Bevat cafeïne en theobromine.  De intoxicatie is afhankelijk van de hoeveelheid theobromine en dus van het type chocolade.
Cacaodoppen Bevatten theobromine
Ongebakken brooddeeg Het deeg rijst door de lichaamstemperatuur. Alcohol ontstaat uit gisting.
Xylitol (kauwgom, zoetstof) Xylitol veroorzaakt een verhoogde vrijstelling van insuline met hypoglycemie als gevolg.
Uien Uien bevatten thiosulfaat en zijn gevaarlijk, zowel rauw als gekookt.
Druiven, rozijnen De toxische stof is nog niet bekend. Druiven maar ook rozijnen kunnen nierfalen geven.

 

Voorbeelden van giftige planten

  • aloe vera  (sap)
  • narcis (vnl. bloembol) 
  • oleander 

Geneesmiddelen

Geef nooit zomaar geneesmiddelen aan je huisdier. Bepaalde medicamenten die courant gebruikt worden door ons zijn giftig voor dieren. Paracetamol is bijvoorbeeld zeer gevaarlijk voor katten. Eén pilletje kan al erge gevolgen hebben.

Honden en kinderen

Als je kleine kinderen hebt, is het belangrijk dat je rekening houdt met beide. Leer je kind veilig omgaan met het dier en omgekeerd.

Bron: huisdierinfo.be