Zorgen voor huisdieren en dieren in het wild

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap, bomen en struiken lopen uit en de eerste bloemen ontluiken lieflijk. Hoe zorg je in deze tijd extra goed voor huisdieren en dieren in het wild? Bekijk onze lentetips!

IN HET WILD LEVENDE DIEREN

Als de lente voor de deur staat, betekent dit ook dat er weer hectische tijden aanbreken voor onze dierenambulances en de wildopvangcentra. Maar niet alle dieren hebben onze hulp nodig. Lees hieronder wanneer je niet hoeft in te grijpen. En wat je wél kunt doen voor dieren in het wild.

(JONGE) VOGELS

Wat moet je doen als je een jong vogeltje op de grond aantreft?

In het voorjaar tref je vaak jonge vogels aan op de grond. Meestal zijn dit de zogenaamde ‘uitvliegers’. Ze moeten nog leren vliegen, maar dat lukt vaak niet meteen. Hier geldt: niet ingrijpen als het een jong met een vol verenkleed betreft of als het om een jonge, donzige uil gaat. Het dier bevindt zich altijd in de buurt van het nest en de ouders zijn vlakbij. Die laten zich alleen niet altijd zien, omdat jij daar staat. Loop door zodat de ouders het jong kunnen helpen als dat nodig mocht zijn. Ook donzige watervogels hoef je niet te helpen, deze verlaten al snel het nest en gaan het water in of aan de wandel tussen de takken. Ook dan zijn ouders meestal in de buurt.

INSECTEN

Hoe kun jij in je tuin/op je balkon insecten helpen?

  • Maai het gras minder vaak en laat blaadjes en fruit liggen. Borders mogen hier en daar best wel rommelig blijven! Zo hebben insecten wat te schuilen of te knabbelen.
  • Gebruik geen gif in de tuin, maar gifvrije alternatieven.
  • Was je auto en ramen met biologisch afbreekbare zeep.
  • Plant inheemse planten. Deze helpen insecten meer dan uitheemse planten. Bovendien zijn deze planten ingesteld op ons klimaat.
  • Doe ’s nachts je lampen uit. Deze verstoren het bioritme van insecten en dieren die ’s nachts actief zijn. Heb je dat licht toch nodig? Maak dan gebruik van speciale lampen die geen verstoring geven.

HAASJES

Wat moet je doen als je een jong haasje ziet liggen?

We krijgen regelmatig jonge haasjes binnen die gewoon hadden kunnen blijven liggen. Hazen leven niet in holen en worden in een open nest geboren. De moederhaas verspreidt haar jongen vaak over meerdere plekken, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor roofdieren. Zie je jonge haasjes liggen en zijn ze niet gewond? Laat ze vooral liggen!

EGELS

Wat doe je als je een jong egeltje tegenkomt?

Egels worden door de hogere temperaturen wakker uit hun winterslaap en gaan op zoek naar eten. Ook jonge egels gaan zelfstandig op pad. Deze zijn niet verlaten, maar keren zelf weer terug naar hun nest. Daar houden ze elkaar warm tijdens de vaak nog koude nachten. Ze hebben elkaar dus hard nodig. Met de beste bedoelingen zo’n jong dier opvangen is daarom geen goed idee.

Is het goed om egels bij te voeren?

In het voorjaar hoef je egels doorgaans niet bij te voeren. De natuur bloeit en groeit en egels scharrelen makkelijker hun kostje bij elkaar dan in het najaar. Twijfel je over of de egel toch beter wel wat kan eten? Neem contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of bel 144, het landelijk meldnummer voor dieren in nood. Geef in elk geval geen melk! Daar kunnen egels absoluut niet tegen.

PADDEN

Wat is de paddentrek?

Ieder voorjaar, zo vanaf eind februari, vindt de paddentrek plaats. Na hun winterrust gaan de dieren op weg naar het water waar ze – jaren eerder – als paddenvisje leefden en als klein padje het water verlieten. Het water is de plaats waar ze zullen paren en hun eiersnoeren afzetten. Ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders maken deze reis.

Waarom zijn paddenrapers belangrijk?

Tijdens hun tocht naar het water moeten padden vaak drukke verkeerswegen oversteken en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zijn in het hele land vrijwilligers actief als paddenraper om deze dieren, maar ook kikkers en salamanders, veilig naar de overkant te loodsen.

TUINTIPS

Hoe maak je jouw tuin of balkon diervriendelijk?

Salamanders in de tuin, vossen in de wijk of roofvogels op het dak; je kunt ze allemaal in je eigen buurt tegenkomen. Verstedelijking maakt het voor dieren steeds lastiger om een eigen plek te vinden. Daarom is het extra belangrijk dat jouw balkon of tuin dieren hartelijk verwelkomt. Fijne planten voor de vlinder, een nestkast voor de vogel, een rommelig bladerhoekje voor de egel. De kleinste aanpassingen zorgen voor de grootste verschillen.

HONDEN

Waar moet je (hond) extra op letten in het voorjaar?

In de lente storten we ons in Nederland massaal weer op de tuin. De winter heeft zijn sporen achtergelaten en die wissen we welwillend. Kijk uit met bestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor je hond.

Allergie voor pollen/hooikoorts: let op geïrriteerde luchtwegen en ogen, maar ook op jeuk en vachtproblemen.

Het kan in de zomer heet zijn, maar ook in de lente kunnen de temperaturen flink stijgen. Zorg bij warme dagen dat je huisdier in de schaduw kan liggen en dat er voldoende drinkwater beschikbaar is.

Controleer regelmatig op teken en let op in gebieden waar de eikenprocessierups of blauwalg voorkomt.

KATTEN

Welke ‘gevaren’ liggen er voor katten op de loer in de lente?

Bijen, wespen en muggen vliegen weer rond. Wordt jouw kat gestoken in zijn bek of neus? Ga dan naar de dierenarts om te voorkomen dat je dier niet meer goed kan ademen.

Sommige katten vinden het heerlijk om in de zon te liggen. Let wel op dat witte katten of katten met een witte kop/oren extra gevoelig zijn voor huidkanker. Smeer de neus en oren in met een zonnebrandcrème speciaal voor katten.

In de lente wordt het weer warmer en zullen deuren en ramen vaker open staan. Let hierbij op dat je kat niet vast komt te zitten in een kantelraam. Dat kan voor ernstige letsels zorgen of zelfs fataal uitpakken.

KONIJNEN

Waar moet je bij konijnen extra op letten in de lente?

Het gras gaat weer groeien. Konijnen moeten rustig aan groenvoer wennen. Laat ze dus rustig wennen door ze eerst kleine beetjes te voeren.

Voorkom dat je konijnen giftige planten eten. Haal ze weg of maak ze onbereikbaar.

In het voorjaar kunnen vliegen en muggen eitjes leggen op je konijnen, omdat ze niet goed schoon zijn (door bijvoorbeeld keuteltjes aan hun achterwerk of een wondje). Maden kunnen vervelende ziekten overbrengen. Zorg daarom dat je konijnen en hun verblijf goed schoon zijn. Controleer voor de zekerheid je konijnen regelmatig op maden.

 

Bron: dierenbescherming.nl