Cavia’s kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.

Kan een cavia buiten leven?

Cavia’s kunnen buiten wonen als je met een paar zaken rekening houdt. Zorg dat je diertjes uit de zon en uit de wind zitten. In een strenge winter haal je ze beter naar binnen, want extreem lage temperaturen verdragen ze niet. Zet ze ook altijd binnen als je middelen gebruikt om onkruid of ongedierte te bestrijden.

Kies je ervoor om je diertjes buiten te houden, laat ze daar dan liefst het hele seizoen. Voortdurend wisselen tussen binnen en buiten is slecht voor je cavia.

Wat zijn de voordelen van binnen en buiten?

Het is dus mogelijk om cavia’s buitenshuis te houden. Toch zijn er genoeg redenen om ze juist binnen te zetten:

  • De temperatuur is stabieler dan buiten.
  • Er is minder tocht en vocht.
  • Je hebt meer contact met je dier.

De voordelen van cavia’s buiten:

  • meer ruimte voor een groter verblijf
  • meer natuurlijke omstandigheden
  • geen uitwerpselen binnenshuis

Hoe richt ik het buitenverblijf en de tuin in voor mijn cavia’s?

In het buitenverblijf moet er een droog en tochtvrij nachthok zijn. Je cavia’s moeten zich daarin kunnen terugtrekken om zich te beschermen tegen wind en andere weersomstandigheden.

Daarnaast moeten ze ook genoeg ruimte en afleiding hebben. De ideale afmetingen voor een buitenverblijf zijn 90 à 120 cm lang en 36 à 48 cm hoog. Wil je het hok volledig droog houden, maak dan het bovenste deel dicht. Het is handig als het hok verplaatsbaar is. Dan kun je het op een beter beschutte plaats zetten bij een weersverandering. Bescherm je diertjes goed tegen roofdieren. Bevestig gaas over het hok zodat roofvogels en andere dieren er niet bij kunnen.

Hoe richt ik het binnenverblijf in van mijn cavia?

Het binnenverblijf van je cavia moet ruim zijn. De minimale afmetingen van een hok voor één cavia zijn 80 cm lang, 50 cm breed en 40 cm hoog. Voor twee cavia’s is dat 1 m lang, 50 cm breed en 40 cm hoog. Omdat cavia’s sociale dieren zijn, zet je ze bij voorkeur met twee (of meer) samen. In het hok kun je een slaaphuisje en een toilethoekje voorzien. Leg genoeg hooi en ook een eenvoudig speeltje of enkele hindernissen voor wat afleiding.

 

Bron: AVEVE