Geloof het of niet, maar taxidermie is hipper dan ooit en dat komt deels door sociale media. Daar zien mensen dat een opgezet dier wel mooi kan zijn in je interieur. Meer en meer beginnen mensen deze opgezette dieren te verkopen via social mediakanalen waardoor dus ook de vraag stijgt voor de taxidermist.

Voor eeuwig en altijd

Net als met andere uitvaart- en bestemmingsmogelijkheden, is opzetten het van je huisdier een persoonlijke voorkeur. Veel mensen die hiervoor kiezen vinden het fijn om toch nog een beetje hun geliefde huisdier bij zich te kunnen houden. Ze doen dan beroep op een taxidermist die letterlijk het dier ‘bewerkt’ zodat het voor ‘eeuwig’ bewaard kan blijven.

Precisiewerk

De moeilijkste klus voor een taxidermist is om huisdieren op te zetten. Baasjes hebben die dieren vaak 10 tot 15 jaar gekend. Om dat beestje dan in exact dezelfde positie te plaatsen zoals baasjes hun huisdier gekend hebben, is echt een hele uitdaging. Daarom is het belangrijk dat je de taxidermist voldoende foto’s bezorgt. Wanneer baasjes dan hun opgezet exemplaar ophalen, ontstaat er vaak een halve desillusie want het beestje beweegt uiteraard niet meer en dat kan het baasje soms emotioneel zwaar vallen.

Bij het opzetten van een dier wordt eigenlijk alleen de huid/vacht en eventueel de schedel en (delen van) het skelet gebruikt. Er wordt een soort model gemaakt waar de huid op wordt bevestigd. Voor de ogen wordt glas of kunststof gebruikt. Van het oorspronkelijk dier blijft na het prepareren ongeveer 10 % over. Het huisdier kan in diverse houdingen worden opgezet. Een slapende hond is bijvoorbeeld makkelijker dan een hond die zit of staat.

Informeer jezelf

Wanneer je na het overlijden van je hond, kat of ander huisdier hebt besloten om deze op te laten zetten, dan neem je best direct contact op met een taxidermist. Er zijn in Vlaanderen diverse taxidermisten waar je terecht kan voor het laten opzetten van je huisdier. Bekijk en informeer naar de mogelijkheden die zij aanbieden. Kijk ook naar voorbeelden van hun werk en vergelijk prijzen en levertijden. Wanneer je gekozen hebt voor een preparateur dan maak je met hen verder alle afspraken. Je krijg te horen hoe het proces verder verloopt en wat ze eventueel nodig hebben. Uiteraard zal je je overleden huisdier moeten wegbrengen of eventueel laten ophalen.

Je huisdier is overleden en je hebt afscheid moeten nemen van je trouwe maatje; hij of zij is er niet meer. Dat is iets definitiefs. Hoe je daar mee omgaat is heel persoonlijk. Er zijn mensen die door het laten opzetten het gevoel hebben hun geliefde huisdier weer een beetje terug te hebben. Opzetten kan helpen bij de verwerking. Het gemis kan minder zijn. Het kan troost bieden dat je toch nog je hond, kat of ander huisdier bij je hebt. Maar dat is, zoals eerder gezegd, sterk afhankelijk van baasje tot baasje.