We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat tandpijn vaak heel storend en pijnlijk kan zijn. Dat is ook het geval bij onze lieftallige viervoeters. Spijtig genoeg is tandpijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Daarom is het als baasje belangrijk om steeds alert te zijn en snel te handelen bij een afgebroken tand ook al merk je niet onmiddellijk iets aan je hond of kat.
Van breuk tot abces
Hoe voorzichtig je als baasje ook bent, door een wild spelletje of ongeval kan het gebeuren dat er een tand van je hond of kat afbreekt. Soms is het overduidelijk zichtbaar dat er een (stukje) tand afgebroken is maar soms merk je het als baasje niet onmiddellijk op. Een afgebroken tand kan zeer pijnlijk zijn en zeker wanneer het wortelkanaal door de breuk geopend is en de zenuw bloot ligt. Dan kunnen bacteriën vanuit de mondholte het wortelkanaal ingaan en daar een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking gaat steeds verder het wortelkanaal in en zal uiteindelijk via de punt van de wortel het kaakbot in gaan. Daar zullen de bacteriën vroeg of laat een wortelpuntabces in het kaakbot veroorzaken. Een afgebroken tand kan dus leiden tot serieuze gezondheidsproblemen bij je hond of kat.
Behandelingen
De behandeling van een afgebroken tand is afhankelijk van de periode die is verstreken sinds het breken van de tand. Binnen 48 uur na het breken van de tand kan de tand worden hersteld met behoud van de wortelkanaalholte. Bij fracturen die ouder zijn dan 48 uur is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Deze ingrepen vereisen specialisme. Een andere, meestal uitgevoerde, behandeling is het trekken (extraheren) van de gebroken tand, zodat je dier er geen pijn aan heeft en er zich geen ontsteking kan ontwikkelen.
Haast en spoed
Is je dier jonger dan 2 jaar en breekt zijn tand af? Dan is haast en spoed zeker goed! Bij een jong volwassen huisdier is een tand nog relatief zwak en nog niet klaar met de vorming van een wortelpunt. Als je er dan op tijd bij bent, is het vaak nog mogelijk om de tand in leven te houden zodat deze verder kan toenemen in sterkte en stevigheid. Indien er een melktand van je dier afbreekt, wordt deze meestal getrokken.
Wanneer je nog maar het vermoeden hebt, dat je hond of kat een afgebroken tand heeft, neem je best onmiddellijk contact op met ons. Zo voorkom je onnodige pijn en ontstekingen bij je huisdier. Afhankelijk van de leeftijd van je dier, welke tand of kies er afgebroken is en de persoonlijke wensen, zullen we samen met jou de beste behandeling bepalen.