Net zoals bij mensen, draagt gezonde voeding ook voor konijnen en knaagdieren bij aan een beter, gezonder en gelukkiger leven. Maar wat is nu precies de juiste voeding voor een knaagdier en welke hoeveelheid is daarvan ideaal? Konijn en knaagdieren hebben zeer gevoelige darmen. Als ze geen goede voeding krijgen, kan dat hele vervelende gevolgen hebben. Vandaar halen we graag nog eens het belang aan van een goede en gezonde voeding voor je knaagdier.

Welke voeding is geschikt voor mijn knaagdier?

Zowel voor konijnen als knaagdieren is samengestelde voeding ideaal als basis en een gevarieerde plantaardige aanvulling. Elk konijn of knaagdier heeft een verschillende specifieke behoefte aan diverse voedingsbestanddelen in een bepaalde verhouding. Enkel en alleen groenten en fruit voldoen dus niet aan hun basisbehoeften. In dierenspeciaalzaken vind je samengestelde voeding die specifiek bedoeld is voor jouw soort konijn of knaagdier. Het allergrootste voordeel hiervan is dat die voeding volledig is afgestemd op de noden en natuurlijke eetgewoonten van je pluizige vriend.

Hoeveel eten is ideaal voor mijn knaagdier?

Eiwitarm hooi mogen konijnen en cavia’s altijd en in onbeperkte mate eten. De hoeveelheid andere dagelijkse voeding is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de diersoort, het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd een belangrijke rol in de dosering. Het beste is dus om je goed te informeren bij je dierenarts of luister naar de adviezen van de medewerkers in je dierenspeciaalzaak.

Vul de basisvoeding aan

Het is belangrijk om de basisvoeding van je konijn of knaagdier dagelijks aan te vullen met enerzijds voldoende eiwitarm hooi, maar anderzijds ook verse voeding. Daarmee geef je je dier extra vitamines en mineralen die een goede gezondheid ondersteunen. Groenten, fruit en kruiden vinden de dieren erg lekker. Let wel: niet alle fruit en groenten zijn geschikt. Belangrijk is dat je groenvoer langzaam opbouwt zodat je konijntje of knaagdier eraan kan wennen.

Als je merkt dat je diertje een deel van zijn/haar eten laat liggen, en houdt dat een langere tijd aan, overweeg dan een basisvoeding met korrels die allemaal dezelfde voedingsstoffen bevatten. Mogelijks eet je konijn of knaagdier de ingrediënten met hoge voedingswaarde niet op. Bij twijfel hierover kan u ons steeds om advies vragen.

Gevaarlijke voeding

Opgepast! Konijnen en knaagdieren mogen dan wel verzot zijn op groenten en fruit. Niet alles is goed voor ze. Sommige dingen zijn zelfs giftig. Hieronder sommen we enkele voorbeelden op van eten die je niet mag geven:

●      Avocado

●      Aardappel

●      Champignons

●      Erwten

●      Perzik

●      Sperzieboon

●      Boterbloem

●      Buxus

●      Jacobskruiskruid

●      Kamperfoelie

●      Lavendel

●      Orchidee

●      Rododendron

 

Maak je je zorgen of heb je twijfels over de voeding van je dier? Contacteer ons dan gerust voor advies!