Is je hond een maanlandschap aan het maken van je tuin? Geen paniek! Honden doen dit van nature. Maar wat is nu de reden dat ze dit overal putten graven?

Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit doet. Het kan gaan om roofzuchtig instinct om dingen te verstoppen voor andere dieren of om botten en speeltjes te begraven.

Het kan ook deel uitmaken van een nestinstinct als je hond drachtig is. Ook als het te warm is kunnen ze putten graven in de tuin omdat de aarde op diepere plaatsen kouder is.

Als je hond aan het graven is onder een hekken of bij een poort dan probeert hij echter gewoonweg uit de tuin te ontsnappen.

Ook zijn er honden die graven uit verveling of omdat ze dat leuk vinden. Sommige rassen, zoals terriërs hebben een erfelijke aanleg om te graven.

Wat kun je hieraan doen?

Heb je de reden gevonden waarom jouw hond graaft in je tuin, dan is dat makkelijker aan te pakken. Je hebt wel wat geduld en volharding nodig.

Graaft je hond om op andere dieren te jagen (vb. bij de buren) dan moet je een manier vinden om ze uit elkaar te houden. Zorg ervoor dat hij geen andere dieren kan zien door een schutting te voorzien. Pas op als je gebruik maakt van gif om ongedierte te bestrijden, dit kan ook gevaarlijk zijn voor je hond.

Opgekropte energie

Als je hond graaft uit te veel opgekropte energie, zorg er dan voor dat hij meer kan bewegen en zijn energie ergens anders kwijt kan. Doe daarom af en toe een wandeling of maak langere wandelingen. Je kan ook wat meer speeltijd voorzien door bijvoorbeeld regelmatig te apporteren. Dit zal ervoor zorgen dat je hond sneller afgemat is en zijn energie niet meer hoeft te steken in graven.

Straffen

Straf je hond nooit voor het graven in de tuin, tenzij je hem betrapt op het moment dat hij daarmee bezig is. Als je hem achteraf zou meenemen naar een gat dat hij al gegraven heeft dan zou hij niet snappen waarom.