Interessant weetje om te beginnen: De longworm is een parasiet die het lichaam van een hond, kat, of ander dier nodig heeft om zich voort te planten, de worm heeft dus een indirecte levenscyclus.

De larven worden gegeten door slakken, kikkers, vogels… deze prooidieren kunnen wel eens de vangst van jouw kat zijn waardoor ook hij de longwormlarven binnenkrijgt. De larven gaan door de darmwand van de kat het lichaam in, en belanden uiteindelijk in de longen; daar groeien ze tot volwassen longwormen.

De volwassen longworm legt zijn eitjes in de luchtwegen van de kat die ze op zijn beurt ophoest of via de stoelgang uitwerpt. De larven worden gegeten door reptielen en/ of gevogelte en zo start de cirkel opnieuw… .

Een kat die enkel binnenshuis leeft kan dus in principe niet besmet worden met longworm, tenzij hij in contact komt met andere viervoeters die wel buiten jagen.

Katten die wel regelmatig buitenshuis spelen kunnen dus besmet worden met longworm en kan je maar beter goed in de gaten houden. Afhankelijk van je regio worden gemiddeld 10 tot 15% van de buitenkatten besmet. 

De symptomen van een longwormbesmetting zijn: 

Hoesten, niezen, oog- en neusafscheiding, kortademigheid, ademnood, slecht eten en vermageren. Maar het komt ook voor dat een kat helemaal geen symptomen vertoont en dat is gevaarlijk… . Want zonder behandeling kan het gebeuren dat de kat overlijdt aan de gevolgen van deze parasiet. Het preventief en regelmatig ontwormen van je viervoeter is dus van uiterst belang!

Heb je vragen na het lezen van dit artikel of wens je een afspraak te maken voor een check-up van je kat? Aarzel dan niet om ons te contacteren.