Het ongecontroleerd kwispelen van een staart, een natte zoen, lieve kopjes en gemiauw … . Zo worden de meeste honden- en katteneigenaren verwelkomt bij het weerzien van hun viervoeter. En zo verdwijnt vaak ook een lange stressvolle dag als regen voor de zon. 

Niet alleen wordt onze aandacht verlegd van zodra we die lieve snoeten zien, een studie bewijst nu ook dat niet alleen katten en honden maar dieren in het algemeen ons stressniveau doen dalen. Jawel, het is niet alleen leuk om over dat kopje te aaien, het is ook goed voor je gezondheid! De studie werd uitgevoerd op 58 proefpersonen die één voor één een dier mochten aaien; bij alle proefpersonen werd een dalend stressniveau vastgesteld. Daarnaast wezen diverse andere studies uit dat dieren ook goed zijn voor het energieniveau, de cognitieve prestaties en als ‘pijnstillend’ zouden werken.

Eind 2017 nam het UZ Brussel de proef op de som en opende Villa Samson, gelegen naast het ziekenhuis. Elke patiënt die opgenomen is in het UZ Brussel kan zijn of haar eigen huisdier of een van de ‘villahonden of -katten’ in een huiselijke sfeer ontmoeten. Voorwaarde is wel dat zijn ziektebeeld contact met dieren toelaat en dat de behandelende arts daarmee instemt.