Het kan perfect zijn dat je hond geboren wordt met een verkleurde neus. Vaak komt dit voor bij Australische herders, Amerikaanse pitbulls en Bordercollies. Deze ‘moedervlek’ is zowat eigen geworden aan deze rassen.

Een gezondheidsprobleem?

Maar je hond kan ook door de jaren heen verkleuring op zijn neus krijgen. Veelal kan dit iets vertellen over de gezondheid van je hond. Depigmentatie op de neus en irritatie van de slijmvliezen zijn de belangrijkste symptomen bij ziekten als lupus, UVE dermatologisch syndroom, hypothyreoïdie, pemphigus en vitiligo. Een bezoekje aan de dierenarts ter controle is dus aangeraden.

Dit wil niet zeggen dat verkleuring van de neus automatisch gelinkt is aan gezondheidsproblemen. Zit je hond vaak met zijn neus in de aarde te wroeten? Dan kan het pigment op zijn neus hierdoor wat afslijten. Ook kan dit een symptoom zijn van allergie(ën) bij je hond. 

Maar hoe maak je nu onderscheid tussen depigmentatie en een gezondheidsprobleem?

Wanneer je een hond zijn neus van dichtbij bekijkt zie je dat deze niet egaal is maar eerder gekorreld. Indien de korrel nog steeds sterk aanwezig is kan je je al wat minder zorgen maken, maar om met zekerheid te zeggen dat er niets mis is met de gezondheid van je lieverd maak je toch best een afspraak bij je dierenarts.