1. Stop met roken in het bijzijn van je hond

Wist je dat roken in de aanwezigheid van je hond het risico op het ontwikkelen van kanker verdubbelt? Probeer voor zijn gezondheid zoveel mogelijk het roken in zijn aanwezigheid te vermijden (vooral in een gesloten, niet verluchte ruimte).

2. Laat hem bewegen

Een gezonde geest, in een gezond lichaam! Een hond moet ook sporten om stoom af te blazen en gezond te zijn. Wandel dus elke dag met je hond (ook als je een grote tuin hebt). Zo kan hij fysiek maar ook mentaal bewegen door nieuwe geuren te ontdekken, andere honden te ontmoeten en nieuwe landschappen te verkennen.

Natuurlijk variëren deze behoeften aan lichaamsbeweging afhankelijk van het ras van je hond. Mops, Bichons, Shih Tzu’s, Chihuahua’s hebben niet meer dan een half uur lopen per dag nodig. Herdershonden (Border collie, Australische herder, Beauceron,….) en jachthonden (Golden Retrievers, Labradors, Braques, … .) hebben daarentegen minstens 2-3 uur beweging per dag nodig.

3. Controleer zijn dieet

Een hond die 20% overgewicht heeft in vergelijking met het gewicht dat hij moet wegen is zwaarlijvig. Overgewicht is niet licht op te vatten omdat, zoals bij mensen, obesitas hen vatbaar maakt voor verschillende gezondheidsproblemen: hart- en ademhalingsziekten, diabetes, artritis, enz.

De belangrijkste oorzaak van overgewicht bij honden is slechte voeding. Serveer een evenwichtige voeding, aangepast aan de behoeften van je hond, om hem te helpen zijn figuur terug te krijgen. Een natuurlijk, zelfgemaakt dieet kan je hond helpen dit gewicht te behouden.

4. Socialiseren en nieuwe activiteiten ontdekken

Net als jou is je hond een sociaal wezen. Hij moet andere honden ontmoeten. Wij raden je aan om te gaan voor groepswandelingen of om naar de hondenschool te gaan. Wees echter voorzichtig als hij socialisatieproblemen heeft en zorg er dus voor dat hij een muilkorf draagt.

In dezelfde lijn zullen nieuwe activiteiten hem in staat stellen andere honden te ontmoeten en tegelijkertijd zijn welzijn te bevorderen. Er zijn nu veel activiteiten en disciplines die met je hond te maken hebben: Canicross, Treiball, Agility, wandelen, Flyball, … . Deze zullen daarbij je band met je hond versterken!

 5. Vermaak je hond met nieuwe spelletjes

Zoals we al gezegd hebben, moet je hond ook mentaal gestimuleerd worden. Verander zijn speelgoed regelmatig om hem gemotiveerd te houden. Het is niet in het bijzonder nodig om een fortuin te besteden aan nieuw speelgoed. Het is mogelijk om zelf leuke spelletjes te maken die hem stimuleren: een snuffelmat, balwerper, … .

6. Voor hem zorgen

Neem de tijd om je hond te verwennen: een kleine massage of een ontspannende verzorging zal hem goed doen. Er zijn professionele hondenmasseurs beschikbaar om je te helpen. Het is ook mogelijk om lessen te volgen om hem goed te leren masseren.

7. Houd je hond bezig in je afwezigheid

Er zijn verschillende tips en trucs om je hond bezig te houden terwijl je weg bent:

  • Je kunt snacks verbergen in je huis, die hem/haar bezig zal houden ze te vinden terwijl je buiten bent.
  • Sommige honden zijn dol op tv en kunnen lange tijd voor het scherm worden afgeleid. Bovendien helpt het geluid van de TV hen om zich niet eenzaam te voelen.
  • Schik een “cocoon” hoekje bij het raam als hij graag mensen op straat voorbij ziet komen. Het is dan noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hij niet blaft naar voorbijgangers.
  • Het is mogelijk om haar mee te nemen naar een hondencentrum als je lange tijd weg bent geweest, of om een hondenoppas te gebruiken die voor haar zorgt in je afwezigheid.

Dat maakt onze lijst compleet. Een essentieel element is natuurlijk om hem veel liefde te geven.

Bron: Happybestfriends