Katten zijn nieuwsgierige dieren en ze voelen zich onweerstaanbaar aangetrokken door alles wat beweegt; bijen aan de andere kant, zijn hardwerkende insecten die graag met rust worden gelaten.

Wat gebeurt er als je kat gestoken wordt?

Naast het feit dat je met je kat langs de dierenarts moet (vooral als het dier alarmerende symptomen vertoont zoals kortademigheid, een blauwe tong of andere tekenen van een allergische reactie), volgen er hieronder nog een aantal tips om een bijensteek te verlichten.

  1. Controleer de zachte plekken van de kat om te zien of het dier daar is gestoken (soms is dit overduidelijk…).
  2. Als een kat de symptomen van een allergische reactie vertoont (ademhalingsproblemen, blauwe tong, braken…) moet je ONMIDDELLIJK een dierenarts raadplegen.
  3. Als de kat is gestoken in een delicaat gebied (zoals bijv. een poot), kun je proberen om voorzichtig de angel te zoeken en deze te verwijderen. Probeer de kat te kalmeren door het dier zacht en kalm toe te spreken.
  4. Verwijder de angel nooit met de vingers om te voorkomen dat er nog meer gif wordt geïnjecteerd via de angel; voor het verwijderen van de angel kan het beste gebruik worden gemaakt van een pincet.
  5. Als je de angel niet ziet, breng je kat dan naar de dierenarts: de angel kan zijn blijven zitten onder de huid of in de keel van de kat.
  6. Nadat je de angel hebt verwijderd, kan je de zwelling behandelen met een ijszak en even naast het dier gaan zitten om het te kalmeren.
  7. Dien je kat NOOIT medicijnen toe die zijn bedoeld voor mensen, het metabolisme van een kat werkt anders dan van een mens!

Bron: Curioctopus