1. Check of je huisdier gechipt is
Het voorjaar is een mooi moment om eens naar de dierenarts te gaan om te checken of je huisdier gechipt is als je daaraan twijfelt. Dit kun je dan ook mooi koppelen aan een volledige gezondheidscheck en een weegmoment, zo na de winter.
Check ook of de chip goed geregistreerd staat en de gegevens, zoals adres en telefoonnummer, nog kloppen. Want zonder goede registratie is de chip zinloos en je huisdier niet traceerbaar.
2. Bereid je kat voor op naar buiten gaan
Wil je voor het eerst je kat naar buiten laten? Bedenk eerst of je wel in een veilige buurt woont en ook of je kat op straat of weg kan komen? Dan kun je beter je tuin afzetten, want het is een groot risico om je kat in de stad vrij te laten.
Wil je toch je kat vrij naar buiten laten? Bereid je kat daar dan goed op voor; verken samen aan een tuig de omgeving zodat je kat zich kan oriënteren voor hij echt vrij wordt gelaten.
Op de dag dat je het gevoel hebt dat je kat weet waar je huis zich bevindt, kun je een mooie rustige ochtend uitkiezen waarop je je kat gaat loslaten. Zorg ervoor dat je zelf de hele dag thuis bent om de boel in de gaten te houden en om je kat te belonen met iets heel lekkers als deze weer terug komt. Het scheelt als je kat niet de hele dag eten tot zijn beschikking heeft, dan komt hij graag terug voor iets lekkers!
Extra tip: smeer de pootjes van je kat in met roomboter voor de eerste keren dat hij zelf zijn omgeving buiten mag verkennen. Het werkt als volgt: iets aan zijn pootjes zal je kat vertragen, want het is niet fijn dat spul op zijn pootjes. Hij zal gaan zitten, beetje vanaf likken, beetje rondkijken en zo de tijd hebben om te kunnen oriënteren in plaats van heel snel naar al die nieuwe plekjes toe te rennen en niet meer weten waar die is!
3. Maak je tuin katproof
Mag je kat wel naar buiten in de tuin maar niet de schutting over omdat het te gevaarlijk is daarbuiten? Zorg dan dat je tuin goed is afgeschermd en controleer of de huidige schutting/afscherming niet kapot is gegaan of los is komen te zitten. Katten vinden de kleinste plekjes om te kunnen ontsnappen.
4. Hang adres en telefoonnummer aan de halsband van je huisdier
Ondanks dat je dier gechipt is, is het aan te bevelen om een adreskoker of plaatje aan de halsband vast te maken. In het voorjaar raken veel katten zoek doordat ze de lente in hun bol hebben. Ook voor honden is dit geen overbodige luxe!
Als zo iets vervelends gebeurd, is het de hoop dat je hond of kat snel wordt teruggevonden. Met een adreskoker kan de vinder snel contact met je opnemen, zonder eerst naar de dierenarts te moeten om de chip te laten aflezen.
Kies bij katten wel voor een halsband met een speciale safety sluiting, die gemakkelijk los gaat als je kat vast komt te zitten.
5. Wees alert voor vlooien en teken
Hoewel het hele jaar door de kans bestaat voor het oplopen van voornamelijk vlooien, begint in de lente het vlooien- en tekenseizoen. Laat je door je dierenarts goed voorlichten welke middelen goed werken, want er zijn in de handel ook middelen in omloop waar veel parasieten resistent tegen zijn.
6. Laat je hond niet teveel gras eten
In het voorjaar gaat het gras weer groeien en vooral jong, “groen” gras vinden honden erg lekker! Het smaakt zoet.
Een beetje knabbelen aan het zoete gras kan geen kwaad, maar grote hoeveelheden kan maagproblemen veroorzaken. Het knabbelen aan vers zacht en jong gras, wordt meestal niet gebruikt om te braken. Daarvoor kiezen de meeste honden liever het wat stekeligere gras dat de maagwand meer prikkelt.
7. Kijk na of je nog los mag lopen in je favoriete losloopgebied
In sommige losloopgebieden mag je vanaf het voorjaar tot aan de zomer niet meer loslopen met je hond. Dit vanwege het broedseizoen, om vogels de rust en tijd te geven hun eieren te leggen en hun kroost groot te brengen.
Respecteer deze regels, want vogels kunnen erg veel stress krijgen van loslopende honden die door hun veilige bosjes rennen en dat verstoord het broedseizoen.
8. Hang een belletjes aan je kleine tijger
Is je kat een goede jager? Grote kans dat deze al snel ergens te vinden is in de buurt van een vogelnest en zijn tijd afwacht totdat de ouders weg zijn of de jonge vogels uitvliegen. Elk jaar worden erg veel tuinvogels de dupe van deze roofacties; we hebben nu eenmaal veel katten en dat kan de vogelstand ernstig aantasten.
Hang daarom belletjes aan je kleine tijger, het helpt niet altijd maar het kan de vogelouders wel tijdig waarschuwen om hun kroost te verdedigen.
Heeft je kat toch een vogel te pakken en leeft deze nog? Grote kans dat deze verwondingen heeft opgelopen (soms niet duidelijk zichtbaar door de veren), maar breng de arme vogel dan naar een vogelopvang om deze na te laten kijken en te laten bijkomen. Grote kans dat de vogel het redt en na een tijdje weer kan uitvliegen.
9. Kijk uit met paaseitjes
Ja we weten het allemaal, maar kan niet vaak genoeg gezegd worden! Kijk goed uit voor chocolade, dat is voor honden en katten giftig! Dus kijk goed uit waar je de paaseitjes verstopt, en dan zeker niet op hond- of kathoogte neerleggen.
Heeft je dier toch chocolade naar binnen gekregen? Bel dan meteen de dierenarts op en vraag om advies.
10. Let op welke voorjaarsbloemen je koopt
In het voorjaar halen we graag mooie bloemen en bloembollen om ons huis op te vrolijken. Maar informeer eerst goed welke bloemen en planten je in huis kunt nemen. Veel voorjaarsbloemen zijn giftig voor katten en kun je dus beter niet voor kiezen.
Huisdieren kunnen uit verveling of pure onwetendheid hieraan gaan knagen en dit kan gevaarlijke vergiftigingen veroorzaken.
11. Pollen en allergieën
Het komt helaas steeds vaker voor dat net zoals mensen, onze huisdieren allergieën ontwikkelen. Dat kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben, maar in het voorjaar komen veel verschillende pollen vrij van verschillende bomen, planten en struiken en dit kan voor vage allergische klachten zorgen.
Heb je een vermoeden dat je huisdier een allergie heeft, neem dan contact op met je dierenarts.
12. Wees alert voor vergiftiging door tuingif
Veel mensen gaan hun tuin weer in om deze voorjaarsproof te maken, maar helaas zullen daar ook mensen bij zijn die giftige producten gebruiken om onkruid uit te roeien en slakken uit hun tuin te weren. Deze middelen zijn (soms) gevaarlijk voor onze huisdieren en de kans zit erin dat ze het ook daadwerkelijk binnen krijgen.
Bron: Theanimalnanny