Een kat is een fantastisch huisdier waar je veel liefde van krijgt en veel plezier aan beleeft. Maar katten kosten ook geld en ze vragen tijd en aandacht. Denk daarom goed na voordat je een kat aanschaft.

Wat zijn de voordelen van een kat?

Met een kat in huis heb je altijd een vriend in de buurt, je bent nooit meer alleen. En hoewel katten vrij zelfstandige dieren zijn, kijken ze altijd uit naar je komst. Bovendien verlaagt het aaien van je huisdier je stressniveau. Het is wetenschappelijk bewezen: katten zijn goed voor onze gezondheid!

In vergelijking met een hond heeft een kat enkele voordelen. Je hoeft niet met haar te wandelen en sommige katten zijn makkelijk binnen te houden.

Wat leren kinderen van een kat?

Voor kinderen is het zeer leerzaam om samen met een kat op te groeien. Zo krijgen ze op jonge leeftijd al verantwoordelijkheidsgevoel en hebben ze meer respect voor dieren.

Leer je kinderen hoe ze met de kat om moeten gaan:

  • Wanneer mogen ze de kat aaien en wanneer laten ze haar met rust?
  • Hoe til je een kat op?
  • Wat vindt de kat leuk en waar is ze bang voor?

Kinderen zijn dol op dieren. Vaak willen ze een kat enthousiast knuffelen en met haar spelen. Geef je kinderen wat omgangsregels voor de kat mee en ze worden vast de beste maatjes.

Heb je kinderen, kies dan best voor een kattenras dat mensgericht is, bijvoorbeeld de Ragdoll, de Noorse Boskat, de Brits Korthaar of de ‘gewone’ huiskat.

Is de kat voor iedereen?

Kijk je naar alle voordelen van een kat, dan concludeer je al snel dat een kat het ideale huisdier is voor iedereen. Maar katten vragen ook veel tijd en verantwoordelijkheid van hun baasjes.

Ook de kosten tellen mee in de overweging om wel of niet een kat in huis te nemen. Bereken wat een kat je jaarlijks kost en of je dat kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan haar voeding, de kattenbakvulling en zowel vaste als onvoorziene dierenartskosten.

Katten verharen het hele jaar door. De één meer dan de ander, maar kattenharen ga je absoluut overal in huis terugvinden.

Heb je hier geen problemen mee en denk je over voldoende tijd en middelen te beschikken om een kat aan te schaffen? Dan wensen we je ontzettend veel plezier samen!

Bron: AVEVE