Heeft je hond een slechte adem? Hij is lang niet de enige! Het is een veelvoorkomend probleem bij onze vierpotige vriendjes. Let op, dat betekent niet dat het een kleinigheid is! Een slechte ademgeur kan ernstige tandproblemen verbergen, en nog erger… .

Tandplak: oorzaak nr. 1 van slechte adem

Speeksel, bacteriën en achtergebleven voedselresten zijn verantwoordelijk voor tandplak!

Tandplak veroorzaakt besmettingen die het meest voorkomen bij honden. Ze treffen 80% van de huisdieren, voornamelijk oude en/of kleine honden. We onderscheiden twee soorten: gingivitis en parodontitis.

  • Gingivitis is een ontsteking en is zeker te genezen. Daarvoor hoef je gewoon de bron aan te pakken en de bacteriële plak te behandelen.
  • Parodontitis is echter onomkeerbaar. Een symptomatisch teken van parodontitis is het loskomen van tanden. Als dat gebeurt, maak zo spoedig mogelijk een afspraak bij je dierenarts.

Een slechte adem kan andere problemen verbergen

Een tandprobleem kan andere ernstige ziektes verbergen. Vaak verschijnen verschillende stoornissen: hart- en vaatziekten, ademhalingsmoeilijkheden, stoornissen m.b.t. bloedsuikerspiegel, … . Het verband ertussen is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Wat te doen tegen de slechte ademgeur van mijn hond?

Tandplak voorkomen in 4 stappen:

1. Poets zijn tanden

Er bestaat speciale pasta geschikt voor het tandvlees en de tanden van honden. Poets dagelijks of enkele keren per week voor een optimale reiniging.

2. Verander zijn voeding

Ja, brokken kunnen de verschijning van tandsteen beperken, maar ze zijn vaak moeilijk te verteren en kunnen ook andere problemen veroorzaken die de reden zijn van een slechte adem.

Vraag ons naar geschikte voeding voor uw hond.

3. Geef hem rauwe beenderen

Ga liever voor echte rauwe beenderen dan kunstmatige. Een hond die kauwt, reinigt tegelijkertijd zijn tanden. Let op, geef hem geen te dunne beenderen dat hij zou kunnen inslikken.

4. Kom langs om tandsteen te verwijderen

Zoals bij de mens, is het mogelijk om de tanden van je hond te laten verzorgen. Maak een afspraak voor de beste behandeling.

 

Bron: happybestfriends.be