Veel mensen zijn verslingerd aan hun hond en beschouwen hun trouwe viervoeter als volwaardig lid van het gezin. Maar hoe graag je je huisdier ook ziet, en hoeveel genegenheid je er ook van terugkrijgt, het is geen goed idee om het als een mens te behandelen. En al zeker niet wat de voeding betreft. Bepaalde ingrediënten die voor ons dagdagelijkse kost zijn, kunnen serieuze problemen veroorzaken voor zo’n beestje en zelfs dodelijk zijn! Vaak is het moeilijk om te weerstaan aan de lieve snoet en die triestige donkere ogen. Een restje van je bord of een hapje uit de koelkast als beloning, dat kan toch geen kwaad? Wel, dat hangt ervan af wat dat hapje is en welke ingrediënten het bevat. Vooreerst omdat ze je hond zwaarlijvig kunnen maken, maar vooral omdat sommige courante etenswaren of snoepjes ronduit gevaarlijk en giftig zijn voor zo’n dier! Hou dus voortaan maar chocolade, alcohol, nootjes en nog zoveel meer uit de buurt van je lieve Max of Luna.

Xylitol

Xylitol, ook bekend als E967, is een natuurlijke zoetstof die van nature in groente en fruit zit: onder andere in aardbeien, frambozen, pruimen, en bloemkool. Het wordt gebruikt als suikervervanger, het bevat 40 % minder calorieën dan suiker en het is minder schadelijk voor het gebit. Xylitol komt voor in quasi elke soort kauwgom en het wordt ook vaak verwerkt in snoepgoed en dieetproducten. Ook diabetespatiënten maken er graag gebruik van. Bij een hond kan xylitol hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel) veroorzaken met eventueel een leverfalen als gevolg. De eerste symptomen zijn braken, loomheid en coördinatieproblemen. Je hond kan er ook een (epilepsie)aanval van krijgen. Xylitol zit ook in tandpasta. Gebruik dus nooit jouw tandpasta om de tanden van je hond te poetsen! Ook andere zoetstoffen kunnen gevaarlijk zijn voor je hond.

Avocado, spinazie en rabarber

Avocado’s zijn zeer gezond voor de mens, maar gevaarlijk voor de hond omdat ze persine bevatten. Dat zit vooral in de pit en de schil, maar ook in het vruchtvlees en zelfs in de bladeren van de plant. Als je zelf zo’n gekiemde avocadopit uitplantte, hou die dan zeker uit de buurt van je hond. Een aanzienlijke hoeveelheid persine kan giftig zijn voor het dier. Honden kunnen die stof niet afbreken en een overdosis kan leiden tot sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping, blauw tandvlees, hoesten, en zelfs harstilstand.
 

Spinazie en rabarber bevatten veel oxalaat en een grote hoeveelheid daarvan kan de nieren van je hond beschadigen. Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done. 

Let er ook op dat je hond geen paddenstoelen eet terwijl je hem uitlaat en ook de champignons die wij eten geven het dier maagkrampen.

Alcohol

Bij een hond heeft alcohol hetzelfde effect op lever en brein als bij de mens, met de schaalverkleining als verschil: voor een hond is een kleinere hoeveelheid dus al nefast. Een slokje bier, likeur of wijn is vaak voldoende om schade te berokkenen. Het kan leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen, coma, en zelfs de dood van het dier veroorzaken. Hoe kleiner de hond, hoe erger de gevolgen. 

Melk en andere zuivelproducten

Op een hete dag is de verleiding misschien groot om de rest van je ijsje aan je hond te geven. Maar melkproducten kunnen diarree en verteringsproblemen veroorzaken bij een puppy. Ze kunnen ook voedselallergieën triggeren waardoor het dier last krijgt van jeuk. Geef het beestje liever een ijsblokje. Ook kaas is niet geschikt voor je hond. Het bevat lactose en vaak ook veel zout.

Ui, bieslook, look en prei

Laat je hond zeker niet in aanraking komen met die producten, in welke vorm ook (rauw, in poeder, gedroogd, gestoofd …). Pas ook op met babyvoeding uit potjes want het kan deze ingrediënten bevatten. Een kleine dosis ui of look kan geen kwaad, maar grotere hoeveelheden kunnen je hond vergiftigen. Bieslook en prei zijn zelfs al in kleine hoeveelheden giftig voor je viervoeter. Ze kunnen zijn rode bloedcellen aantasten en bloedarmoede veroorzaken. Symptomen zijn zwakte, braken en ademhalingsproblemen.

Koffie, thee en andere cafeïnehoudende producten

Cafeïne kan fataal zijn voor zo’n dier, dus opgelet met koffie en thee. Zelfs de bonen en het gruis van de koffie zijn schadelijk. Zorg ervoor dat je hond niet bij cacao, cola en energiedrankjes kan. En ook bepaalde medicijnen of pijnstillers kunnen cafeïne bevatten. Heb je twijfels of je hond niet ongezien een restje cola opslorpte? Hou hem in de gaten en raadpleeg een dierenarts wanneer hij rusteloos wordt, te snel ademt en spiertrekkingen vertoont.

Druiven en rozijnen

Niet meteen de beste beloning voor je viervoeter! Ze kunnen nierfalen veroorzaken. Zelfs van een kleine hoeveelheid kan het beest al ziek worden. Het eerste symptoom is continu braken. Daarna wordt de hond futloos en depressief. Schijfjes appel, sinaasappel, banaan of (water)meloen zijn wel een geschikt hapje voor je hond. Zorg er zeker voor dat er geen pitjes meer in zitten of blaadjes aanhangen want die kunnen dan weer voor ernstige problemen zorgen. Pitjes van appels en peren bevatten cyanide of blauwzuur en dat is giftig voor een hond (zie ook Perziken).

Macadamianoten, amandelen en walnoten

Macadamianoten en voedsel dat ze bevat staan zeker op de zwarte lijst. Zes (geroosterde) exemplaren zijn al voldoende om je hond ziek te maken. De symptomen zijn spierspasmen, braken, verhoogde lichaamstemperatuur, en verlammingsverschijnselen aan de poten. Noten in combinatie met chocolade zijn helemaal uit den boze en zullen de symptomen nog erger maken. Ze kunnen je viervoeter zelfs doden. Ook walnoten en amandelen kunnen je hond ziek maken. 

Chocolade

De meeste mensen weten al dat chocolade slecht is voor honden. Het probleem ligt bij de theobromine, een stof die in alle soorten chocolade aanwezig is, zelfs in de witte. Maar pure fondant chocolade doet je hond het meeste kwaad. Het veroorzaakt braken en diarree en kan ook leiden tot hartproblemen, rillingen, epilepsieaanvallen en zelfs de dood.

Vetrandjes en kluiven

Vetrandjes van rauw of gebakken/gekookt vlees kunnen je hond met pancreatitits (ontsteking van de alvleesklier of pancreas) opzadelen. En hoewel het de gewoonste zaak van de wereld lijkt, om een hond een been te geven, kan het beest erin verstikken. Beenderen kunnen namelijk splinteren en zodoende het spijsverteringskanaal van de hond blokkeren of beschadigen.

Perziken, pruimen, abrikozen, kersen en andere pitvruchten. Het probleem met die vruchten zit hem in de zaadjes of pitten die problemen kunnen veroorzaken (bv. blokkades) in het korte darmstelsel van zo’n dier. Bovendien bevatten de pitten van pruimen en perziken ook cyanide of blauwzuur, een gevaarlijke stof voor mens en hond. Mensen eten dergelijke pitten niet, maar een hond doet dat wel.

Rauwe eieren, vlees en vis

Sommige baasjes zetten hun hond op een ‘rauw dieet’ en daar horen ook rauwe eieren bij. Maar dat is geen goed idee, want rauwe eieren kunnen schadelijke bacteriën bevatten zoals salmonella en E.colli die voedselvergiftiging veroorzaken. En dat geldt ook voor rauwe vis en vlees. Stukjes mager vlees mag je je hond wel voederen op voorwaarde dat het vlees doorbakken is, dat er geen vet of vel aanhangt, en dat er geen beentjes in zitten. 

Zout

Je hond verwennen met gezouten snacks zoals chips is eveneens gevaarlijk. Het dier zal er heel erge dorst van krijgen en een overdosis zout kan leiden tot vergiftiging door natriumionen. Zo’n teveel aan zout uit zich door braken, diarree, depressie, rillingen, koorts en (epilepsie)aanvallen. In het ergste geval kan het dier eraan sterven.

Gistdeeg

Brooddeeg moet rijzen voor het in de oven gaat. En dat is exact ook wat het doet in de maag van je hond! Deeg dat rijst in de buik van het dier doet die buik opzwellen en dat is zeer pijnlijk. En er zit nog een bijwerking aan vast: het fermenteren zorgt ervoor dat er alcohol vrijkomt, wat kan leiden tot alcoholvergiftiging. Stukjes (volkoren)brood zijn wel goed voor je hond! Om in de baksfeer te blijven: bakpoeder zowel als baksoda is zeer giftig voor je hond. 

Suikerrijke voeding en drank

Suiker heeft hetzelfde effect op de hond als op de mens. Een overdosis zorgt voor overgewicht en cariës en in het slechtste geval voor diabetes.‘Mensenvoedsel’ dat wel geschikt is voor je hond: gekookte volle rijst of pasta kan af en toe wel, bij voorkeur gemengd onder de normale voeding. 

 

Bronnen: www.webmd.com, www.puppyplaats.nl, www.gezondheid.be