Rattenziekte bij honden

Leptospirose ( rattenziekte) wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan verschillende varianten, die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. Rattenziekte is daarvan de bekendste en beruchtste. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren ( zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst.

Hoe ziet leptospirose eruit ?

Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes in de huid of via de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. Dit geeft symptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts . Maar dit kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, hoest , diarreeklachten en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met klinische leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie meestal een dodelijke afloop.

Hoe treedt besmetting op ?

Via hun urine scheiden geînfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Beruchte besmettingshaarden zijn met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten , spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu.

Loopt mijn hond gevaar ?

Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten kan uw hond in contact komen met leptospiren. Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw hond de noodzakelijkde weerstand op en voorkomt u dat uw hond ziek wordt.

Nieuwe varianten

Tot voor kort veroorzaakten vooral twee varianten ziektegevallen in België. Steeds vaker worden echter ook andere varianten in België aangetroffen. De nieuwe vaccins beschermen vanaf nu ook tegen deze nieuwe varianten.

Als u nog vragen heeft betreffende rattenziekte en de beschikbare middelen ter bescherming , neem dan gerust contact op.